top of page

Mike Zito (US)

2. 10. 2024, 20:00

Lucerna Music Bar


Vstupenky k zakoupení: https://tinyurl.com/2dsv44ne


Jedna z nejvýraznějších osobností současného blues, louisianský kytarista, čerstvý držitel Blues Music Awards za bluesrockové album roku Resurrection, celkově pětinásobný držitel této ceny, navíc ještě šestkrát na ni nominovaný.



Jak sám říká, velmi si cení upřímnosti a autenticity: "Nic neskrývám, myslím, že se lidem nejvíce líbí moje upřímnost," prohlásil pro magazín Vintage Guitar. “Anders (Osborne) mi kdysi řekl - pokud nevěříš tomu, co zpíváš, nikdy se nestaneš dobrým zpěvákem. Snažím se nepsat vatu, chci, aby každé moje slovo mělo váhu."


Na kytaru začal hrát, když mu bylo pět let. Již jako teenager se vypracoval na špičku místní hudební scény v St. Louis. V roce 2009 jeho skladba Pearl River na labelu Eclecto Groove Records získala cenu píseň roku na Blues Music Awards a znamenala také první spolupráci s Cyrilem Nevillem, se kterým později hrál v kapele Royal Southern Brotherhood. Následovalo několik dalších desek, z nichž Greyhound z roku 2011 bylo nominováno na nejlepší bluesrockové album v cenách Blues Music Awards. O dva roky později vydal Gone to Texas na svém novém labelu Ruf Records a také se poprvé představila jeho nová kapela The Wheel. Mezi lety 2010 a 2014 hrál Mike Zito v superskupině Royal Southern Brotherhood a začal také produkovat desky dalších umělců - Samanthy Fish, Alberta Castiglia, Ally Venable, Jeremiaha Johnsona nebo Jimmy Carpentera. Další album Make Blues Not War mu získalo v roce 2018 ocenění bluesrockový umělec roku v Blues Music Awards. O rok později vydal poctu rock´n´rollové legendě Chucku Berrymu a s Guyem Halem založili vlastní nahrávací společnost Gulf Coast Records zaměřenou na místní roots, blues a americana žánry. Zatím poslední studiové album z roku 2021 Resurrection mu vyneslo opět cenu Blues Music Awards za bluesrockovou nahrávku roku.




bottom of page